Svjetski uspjeh humoristične stranice Tolkienology

Da se neke nevjerojatno predivne priče rode iz sasvim neočekivanih situacija, dokaz je i Faceboook stranica Tolkienology koju sam pokrenuo prije 18 mjeseci. Veliki sam fan Gospodara prstenova, Hobbita, Silmarilliona i ostalih dijela J.R.R. Tolkiena i na osnovu njegovih djela počeo sam stvarati humoristične dosjetke koje komentiraju svijet oko nas.

Na početku projekta stranicu je pratilo nekoliko mojih prijatelja iz Tolkien Society, no stranica je vrlo brzo rasla i već je je u prvim mjesecima života okupila relativno veliku publiku. Sadržaj stranice cijelo je vrijeme bio humorističan, baziran na smiješnim slikama i komentarima, uz nešto kreativne fikcije za fanove. Predanim radom smo se uspinjali na ljestvici popularnosti i dobijali sve veću pozornost ne samo zajednice Tolkienovih fanova, već i brojnih prijatelja fikcije i humora.

Humoristične objave

Današnja statistika stranice ukazuje na rekordne brojeve i to sve zajedno mi pričinja veliko osobno zadovoljstvo i lijepa je nagrada za predan rad.

Stranica ima mjesečni doseg od 3.2 milijuna korisnika, a svakog mjeseca sakupi preko milijun lajkova, komentara i dijeljenja sadržaja. Dnevno se stranici pridružuje od 100-200 ljudi, a trenutno broji gotovo 39.000 obožavatelja. Ponosan sam osobito na podatak da je riječ o svjetskoj publici, gdje američka publika zauzima preko 60%.

Uobičajeno je u Hrvatskoj odmah odgovoriti na pitanje – a gdje je u tome novac? Nema u tome novca ni zarade, ali ima velikog osobnog ispunjenja. I ima publike, a tko ima publiku ima priliku i uspjeti sa svojim literarnim radovima.

Tolkienology nije samo mjesto gdje se dobro zabavljamo, već je to i platforma na kojoj se besplatno promoviraju mladi autori i ilustratori iz cijelog svijeta. Na taj način ovaj projekt pomaže u afirmaciji talentiranih mladih ljudi i nudi im priliku živjeti svoje snove.

Kreativne ilustracije stižu iz cijelog svijeta

Jedna priča me osobito ispunjava. Naime, na stranici se upoznalo dvoje ljubitelja Tolkiena, a svoje prijateljstvo su začinili zarukama. Greg i Nancy. Prva priča za … priče.

No prije svega, ovo je moja priča. Ovo sam ja, ovo je moj talent, ovo je moj predani rad i ovo je moja neskromnost. Trenutak kada ću sjesti sa sobom i reći:

“Slavene, uspio si”.

Trendovski humor
Prethodna objavaPJESMA Razarajuće čarobna
Sljedeća objavaŠJOR FARABUT Teštament kume Jurkota
Slaven Vujić
Stvaranje je uvijek bila moja strast. Stvarati poslove, projekte, knjige. Danas pišem priručnike za samoizdavače na engleskom jeziku, a na svom jeziku razne priče, slikovnice i poeziju. Pišem i izvodim Šjor Farabuta na čakavici. Gutam sva štiva vezana uz Tolkiena i vodim Tolkienology, humorističnu stranicu baziranu na njegovim djelima. Literarna sam lutalica, što sasvim dobro paše uz moja razmišljanja o životu. Tolkien me najbolje poznaje kad kaže "nisu izgubljeni svi koji lutaju".

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here