Portret BAJKER

Sretno je raščupan. Neuredna kosa mu ima puno više harmonije smisla na ovom mladom vjetru, kojeg galebovi koriste za jutarnju gimnastiku oko trajekta. Neobrijan je, neugledan. Velik i debeo. Pod upadljivo zgužvanom košuljom gmiže tetovaža iz nekih drugih vremena, nadire poput sjećanja na razuzdanu amsterdamsku noć po ulici crvenih svjetala. Na desnoj ruci mu je islužena kožna narukvica iz osamdesetih, a po načinu kako je nosi djeluje više kao orden zaslužen na ulici. U istoj ruci je i zgužvana limenka pive, u kojoj je vjerojatno ostalo malo krmeljave tekućine. I to je htio popiti, podignuo je limenku prema ustima, no cijeli život je zaustavio u momentu kada je vidio njene oči. Ona ga je cijelo vrijeme promatrala. Nenametljivo mu je popravljala raščupanu kosu, činilo se kao da je sva njegova sjećanja brižno slagala u ladice prošlosti. Vanjskom stranom kažiprsta prelazila mu je preko bora i grubog lica, kao maestral preko užegle obale kojoj je nužno bio potreban dašak vjetra. Gledala ga je očima plahe srne, s kojima mu je susret još prije niza godina bio spokojno vatren. Spustio je limenku i zgužvao je do kraja. Posljednji teatralni gutljaj je postao nevažan. Poljubio ju je nježno. Ona je bila strpljiva kao i uvijek. Uzdahnuo je svom težinom bitaka, a kroz stisnute kapke oči su rekle… hvala.

Da, tad mi je postalo jasno čije crte lica ima ovaj mrgud. Sve je postalo bajkovito kad joj se nasmijao. Pogled pun ljubavi. Kao da sam gledao u Hagrida, omiljenog junaka iz Harrya Pottera.

Čuje se brodska truba. Trajekti su se sreli na pučini i radosno se pozdravljaju.

Ilustracija: Robbie Coltrane

Prethodna objavaPjesma HODALA JE BOSA PO PRUZI
Sljedeća objavaPorter MARBI
Slaven Vujic
Pišem svašta, većinu toga ne osobito dobro. Čakavska satira, ljubavna poezija i satira, duhovne knjige, slikovnice, priručnici, romani u nastajanju. Ne zbog raskošnog talenta, već nepoznavanja samog sebe kojeg otkrivam kroz brojne žanrove. Pisanje je uznapredovalo od hobija do profesionalne karijere samo zbog dvije stvari: nitko mi nije htio dati posao, a moj sin je trebao priliku za bolje zdravlje. Pišem i stvaram samo radi tebe, Vito, zlato tatino.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here