ĆAKULE BATULE Marko Pecotić Peco – Spliski grdelin bodulskog perja

Skradinski rižot jema poseban ćut, špjegaju da je riceta oriđinal. Za prste je polizat. A jušto tako poseban ćut jema i naš spliski grdelin Marko Pecotić Peco nakon kojega bi si najradije liza uši.
E, tako dobro piva i to svi ve dobro znamo. U ovoj Ćakuli Batuli išli smo izmaškinat čagod novega o Peci, u šesnome dvoru skradinske Cantinette, uz rižotić ča se s Bogom jubi.

Skradinski rižoć

Peco, za početak jedno sudbinsko pitanje, naintimnije ča more. Je moreš izist dva kila pečenega od kolpa?

Ha .. mogu. Kad je dobra peka, pojedem to sam. Kad je janjetina u peti misec u Perlice u Klisu … ajme. Jedno ti je dva kila pečene svinjetine, a drugo kad janjetina dođe s ražnja drito u pjat.

Koliko bi vina tribalo polokat uz dva kila pečenega?

Po meni je uvik važno da se odlučiš oćeš li jist ili pit jer jedno drugo poništava. Iskustvo pokazuje da je važno koliko gradi ima vino. Ako nema priko 13% onda ga uzmi i pij lagano. Ako oćeš poć doma i laškat se društva, uzmi ono od 14% i neće te bit.
A za dva kila pečenega najbolja je mira jedno 10 litara znalački popijenog vina.

Rec ti meni u kojem momentu vino počme pivat iz čovika?

Ja sam to ovako skužia na svom primjeru. Vino počne djelovat nakon uru vrimena ili nakon jedne litre. Sad zaivisi kojom si brzinom pia, ali recimo da počne pivat za uru vrimena.

Koliko si vina popia u životu? Jesi 17 ijad litara?

Ja ti mogu reć da sam 20 godina na ekskurziji bez razrednice hehehe … Vino sam pia najmanje. Od mojeg pijanstva vino je bilo možda 20 posto. A popia sam karatilo hahaha.

Jesi kad izaša na gažu pijan ka deva?

Jesam. I sve je bilo dobro do jedne gaže baš ovdi u Skradinu di se sad družimo. Tu je doša jedan lik koji je dva dana prije toga pia smenom i ukra show. I ja nisam moga iskontrolirat ni njega ni sebe. … I doli u Cavtatu je bilo jedan put loše hahaha …

O čemu misliš kad izajdeš na binu? ča očekiješ od sebe sama?

Hoću da ljudi idu doma zadovoljni i kažu – ovo nismo nikad doživili.

Čekaj, ja bome nakon litre vina jemam ništor ča pri nisam doživi.

Ne ne, pusti ti to sad … Meni moje kolegu kažu da se previše živciram oko detalja baš svaki put. Ali mora tako bit. Mora mi bit stalo, moram se naježit na neku pismu. Moram svaki put vidit da je neko u publici proplaka. Ja mogu pivat šablonski na bilo kojoj bini, ali to mene ne ispunjava i do ne želim dilit ni drugima. Bilo da je to Cantinetta ili Šalata, moja misija je biti najbolji za ljude koji su došli po iskustvo.

Djelić atmosfere u Ćakuli Batuli s Pecom

Premalo sam popi za ništor ovako mudrega. Ala gremo daje. Nudim ti dvi stvari ka zlatna ribica, mada parim veće ka čovječja: da budeš slavni pivač i pivaš svugdi po svitu ka karatil od 150 kili, ILI da si građen kako god oćeš, a nemaš ni sluha ni glasa?

Ovo drugo. Pa evo ti prvi pivaš bez sluha i glasa i niko ti to ne uzima za zlo hahaha …

Ja bi radije ima 150 kili jerbo je to ozbiljna investicija u se.

Slušaj, ja ovo šta sam smršavija sam smršavija jedno dva stana na Pazdigradu hahaha … mislim da sam ti sve s time reka. Odbacia sam sa sebe eto toliko.

Po čemu je najboje rutat?

Po krastavcima. Ali sad ću ti ispričat jednu anegdotu. U Opatiji smo pivali i planirali popit jedno piće, a ostali smo do pet ujutro. Pia sam đeki s kolom, ka i uvik. Suatradan je tribalo pivat i krenula je polako gaža. Sve je bilo dobro do 23 i 15 kad sam ruta po šibenskoj travarici. Nisam debil, al’ kako mogu rutat po nečemu šta nisam pia. Vratim film unatrag i sjetim se da je jedna osoba bila u nevolji te prijašnje večeri, opijena šibenskom travaricom. I eto, da je spasim od veće količine alkohola, popia sam i ja jedno 6,7 komadi. Rutat po tome je vrh.

Jesi se baš negdi ono pošteno osramotia na bini?

Pa reka sam ti da jesam u Skradinu, ali i u Cavtatu jedan put. Bili smo u mog prijatelja Mislava standardno, pia sam koktele. Pa sam tako nastavia u Vlahe, tri koktela na eks. Išli smo svirat i tako smo se potezali do momenta dok nisam shvatio smo stvarno užasni. Napia sam se vode da dođem sebi, ali je već tad pola publike išlo ća. Sa Mislavom sam osta veliki prijatelj hehe …

Dunkve, znam da nisi popularan kod šinjorina ka šjor Farabut, ali kako se ti nosiš ka čovik od fameje s komplimentima ča gredu iz prešesnih just dalmatinskih šinjorini?

Evo ovako .. uvik im kažem da imam jednog šesnoga i dobroga prijatelja koji godinama iške žensku. I onda one pišu tebi …

Ja sam pensa da sam jim jušto neodoljiv.

A pita si me, reka si da intervju mora bit iskren hahaha …

Aj vako. Recmo da tvoj inkantani prijatej šjor Farabut triba impresionirat niku šesnu i učenu žensku, pa ga tribaš svitovat di je odvest na večeru i ča joj dat da žere. Ča bi ti reka?

Najromantičnija ti je spiza koju ti skuvaš. Ali ako ne znaš kuvat, šta je istina, onda jedna lipa večera bi krenula sa lipim tvrdim sirom, domaćim maslinovim ujem i mariniranim inćunima s Ugljana, iz mista Kali. Nakon toga ide lagani rižot s kozicama i tikvicama …

Je se moredu musti te kozice za bokun divičanskega mlika?

Nisu to te tvoje kozice cukune. Za kraj večere dva kvarnerska škampa lešo. To je jedna lipa lagana večera posli koje možete ić digod oćete. Da ste vi pojeli dva kila pečenega morete poć samo leć ili ćeš se ti pošteno osramotit hahaha … Za dva kila pečenega triba popit deset litara vina, a nakon ovih škampića si poletan …

Nu rec ti meni vo. Šinjorine ne kapidu da je vezivanje krpe ili kularina na vinčanjima stvar plemenite bodulske tradicije. Je tako da nisam jedini ča držim do otih uzanci?

A evo ja prvi. Na svakom piru sam ima kravatu oko glave. Imam 60 slika s kravatama oko glave. Kad bi stavia kravatu oko glave, bilo je samo pitanje trenutka kad ću isparat košulju hahaha …

Eto. Ali pari mi se da već ne držiš do tih svetih uzanci …

Ne nego ne nosim više kravatu već leptir mašnu hahaha … a i nema potribe isparat košulju kad nemaš veliki drob za pokazat.

Vengo, imam pouzdane informacije da si devedesetih bi šesan mladi momak ali loš đogadur od bali? Da si bi najgori u toj plesnoj klapi?

Dakle, to su zli jezici koji ne podnose da znam i plesat. 1997. sam bia i prvak Hrvatske u disciplini electric boogie, pa ko ima problem s time neka stane na crtu da se okušamo. Volim izazove.

Ča je za te Dalmacija u tri riči?

Split, Oliver i more.

Išken žensku

Rec ti meni vo. Kad se budem opet ženi, oćeš popit smenom litru vina?

Nema šanse, odlučio sam ne piti više. Ali ako ovaj intervju bude dobro izgleda mogu ti dat popust za pivanje … ma mogu ti reć i da će bit mukte jer mi se čini da pira neće ni biti hahaha …

Oćeš reć da bi priko stranice Šjor Farabut triba bokun prominit strategiju za iškanje ženske? Kako bi me svitova?

Konobar, dajte da platimo, mi smo vam ovdi završili … hahaha

Peco prijateju, fala ti na gostovanju u Ćakuli Batuli i neka nam još dugo gladiš uši i dušu ka šesni spliski grdelin bodulskog perja.

Fala tebi i svim tvojim farabutima i farabuticama želim puno dobre pisme i smija.

Adio pameti

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here